Za varno in udobno starost

Po podatkih Statističnega urada RS je v Sloveniji skoraj pol milijona starejših, pri čemer se število zaradi daljšanja pričakovane življenjske dobe še povečuje. Ta trend ima svoje prednosti, obenem pa tudi slabosti, saj je seniorjem prilagojenih stanovanj v Sloveniji izjemno malo. Glede na te demografske podatke, prakse v tujini ter z mislijo na aktualne potrebe, želje in pričakovanja starejše populacije v Sloveniji smo v podjetju Dom Navtika začeli z izgradnjo soseske tovrstnih stanovanj, umeščene v čudovit, svetel in dostopen predel na obrobju centra Kopra. Zaključek gradnje je predviden v zadnjem četrtletju 2023.

Na prvo mesto smo postavili varnost. Stanovalkam in stanovalcem bo tako 24 ur na dan vse dni v letu na voljo varnostnik oziroma nadzornik objekta, ki se bo odzival tudi na morebitne klice v sili. Stanovanja bodo namreč opremljena s tehnološko oziroma komunikacijsko infrastrukturo, ki bo omogočala vzpostavitev klica v sili v primeru neljubih dogodkov. Stanovanja bodo delno opremljena tudi z infrastrukturo, specifično za osebe s posebnimi potrebami oziroma invalide, slednjo pa bo mogoče, glede na željo kupca, tudi individualno nadgraditi.

Ker se zavedamo specifik bivanja seniorjev, smo posebej razmislili tudi o drugih dejavnikih in jih implementirali v samo gradnjo oziroma zasnovo soseske. Ena ključnih sta udobje in dostopnost storitev – v neposredni bližini so pošta, banke, upravna enota, trgovski centri, tržnica, zdravstvene ustanove pa tudi plaža in površine, namenjene rekreaciji. Po vnaprejšnjem dogovoru bosta možna spremstvo v primeru nakupov ali izletov, izposoja kolesa, avtomobila ipd.